ACENTE ve DİSTRİBÜTÖR

Acente nedir? Distribütör nedir? Acente ve distribütör farkları nelerdir? Acentenin hakları ve sorumlulukları nedir? Distribütörün hakları ve sorumlulukları nedir?

rectangular brown wooden table
rectangular brown wooden table

Acenteler ve distribütörler

Bir üretici veya imalatçı olduğunuzda, çeşitli ticari hususlardan etkilenirsiniz. Yeni girdiğiniz bir pazara yatırım yapmayı düşündüğünüzü varsayalım. Yapabileceğiniz birkaç şey var. İlk olarak ne yapardınız? Yatırımınıza başlamak için en iyi yol ne olurdu? Kendi yarattığınız bir yazılımınız olduğunu varsayalım. İlk olarak neyi denerdiniz?

Doğrudan kendiniz pazarlamaya çalışırdınız, böylece kendiniz satabilirsiniz. Acenteler ve distribütörler ya geçici çözümler için ya da pazarı tanımak için en iyi sonucu verir.

Satış yapan bir üretici, mal veya hizmetlerini doğrudan pazarda kendisi dağıtır (dikey entegrasyon), bu da rekabet riskini azaltır.

Bir distribütör, ana şirket (bu durumda üreticinin) adına ve onun adına hareket etmez. Yani tek bir varlık olarak kabul edilmezler. Bu nedenle, doğaları gereği birbirleriyle rekabet edebilirler. Örnek: Rekabet Kurumu, bir rekabet kısıtlamasının 2 yıldan fazla olamayacağını söylüyor. Acenteler bu açıdan rekabet hukukuna tabi değildir.

Acenteler müvekkili temsil eder. Dolayısıyla, acente tarafından imzalanan bir sözleşmeye baktığınızda, bu sözleşmenin taraflarının aslında müvekkil (üretici olarak siz) olduğunu ve acentenin sözleşmede yer almadığını görürsünüz. Sadece sizin adınıza ve kendi adınıza yürütüyor olacaktır.

Acentenin mallar veya eylemleri nedeniyle müşteriye karşı hiçbir sorumluluğu yoktur. Bu, acentenin sorumlu tutulamayacağı anlamına gelmez. Bir acenteyi kim sorumlu tutabilir? Acenteye kim dava açabilir? Müvekkil.

Distribütör, bir acentenin aksine, kendi adına hareket eder. Ürün riskini üstlenir çünkü müşteri her zaman distribütöre geri dönebilir.

Acentelik sözleşmesi bir hizmet sözleşmesidir. Acente, komisyon karşılığında sınırlı veya sınırsız bir süre için malların satışı veya alımı için müzakere etmeyi veya müvekkil adına ve adına işlem yapmayı taahhüt eden serbest meslek sahibi (bağımsız) bir kişidir. Acentelik sözleşmesine kesin olarak neleri dahil edersiniz? Acente olduğunuzu varsayalım, acentelik sözleşmesinde sizin için en önemli olan ne olurdu? Komisyon ödemeleri. Bir başka şey de bölge.

Yapımcı açısından bakıldığında, acentelik anlaşmasının avantajları şunlar olacaktır: Her şeyin kontrolü hala sizde. Markanız üzerinde tam kontrole sahipsiniz, çünkü tüm pazarlama ve tanıtımdan siz sorumlusunuz. Bunların parasını siz ödüyor ve siz tasarlıyorsunuz. Acente, ürünün pazarlanması, dağıtımı veya tanıtımına finansal olarak katkıda bulunmaz.

Acente atamanın dezavantajları nelerdir? Her şey müvekkilin kontrolünde olduğu için ürün sorumluluğu size yöneltilecektir. Tüm pazarlama ve tanıtımın kontrolü müvekkilde olduğu için her şeyi müvekkil ödeyecektir. Pazarlama maliyetini paylaşamazsınız vs.

Bir acentelik anlaşmasında ne gibi dezavantajlarınız varsa, bunlar bir distribütör için avantajlar olacaktır.

Tedarikçi distribütöre satış yaptıktan sonra, distribütör bu ürünü kendi adına ve kendi namına yeniden satar. Dağıtım anlaşmasında tedarikçi için ödeme tahsilatı riski yoktur. Dağıtım ilişkisinde üreticinin sadece bir müşterisi vardır. Ve bu müşteri distribütördür. Ödeme yapılmaması riski yoktur. Tedarikçinin müşteri portföyü yoktur. Eğer müşteri ödeme yapmazsa bu distribütörün sorunudur.

Distribütörlerin dezavantajı nedir? Müdürün sadece bir müşteriye sahip olmasıyla sonuçlanır.

Bir acentelik ilişkiniz olduğunda, acentelik ilişkisinin sonunda hala tüm müşterilere sahip olursunuz. Çünkü tüm bu anlaşmalar siz ve müşteri arasında yapılmıştır. Bir dağıtım ilişkisinde, ilişki sona erdiğinde elinizde sadece bir kişi kalır.

Müvekkil satış süreci üzerinde tam kontrole sahip değildir. Pazarlama promosyonu üzerinde tam kontrole sahip değildir. Ürününüzü bir distribütör aracılığıyla satmanın maliyeti pahalı olabilir.